Ryby suszone z Ukrainy

Suszona ryba to tradycyjna ukraińska przekąska do piwa, która powoli podbija serca Polaków. Wśród ryb, najczęściej poddawanych procesowi suszenia, znajdują się m.in. makrele, tuńczyki, szczupaki, leszcze oraz łososie. Suszenie jest tradycyjną metodą konserwowania żywności praktykowaną w krajach wschodnich, która pozwala zachować wiele cennych wartości odżywczych produktu. To również doskonała alternatywa dla niezdrowych chipsów, krakersów i innych słonych snacków dostępnych na supermarketowych półkach.

 

Czy suszona ryba to przysmak dla mnie?

Suszona ryba świetnie sprawdzi się na domówkach i imprezach, podczas których podawany jest niskoprocentowy alkohol. Nawet jeżeli nie jesteś przekonany do intensywnych smaków i na co dzień nie jadasz takich rzeczy, gwarantujemy, że zestawienie przypadnie Ci do gustu. Aby zachować pełną sterylność i bezpieczeństwo sprzedawanych produktów pakujemy w hermetyczne opakowania. Tego rodzaju ukraińskie przekąski mogą być podawane samodzielnie lub w towarzystwie standardowych polskich przysmaków.

 

 

ryby suszone

Jak jeść suszoną rybę?

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób spożywać suszoną rybę. Dobrze ususzony produkt jest na tyle kruchy, że można go jeść w całości. Przed rozpoczęciem procesu suszenia znaczna część ryby jest pozbawiana większych ości, zaś mniejsze kostki są na tyle kruche, że rozpadają się w ustach. Uwaga! Ryby poddawane procesowi suszenia nie tracą swoich cennych właściwości i wciąż są bogatym źródłem wapnia, żelaza czy magnezu.